Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
България в извънредно положение за 1 месец
#1
На заседанието присъства и премиерът Бойко Борисов
Депутатите подкрепиха въвеждането на извънредно положение в България. То ще продължи 1 месец - от 13 март до 13 април. Гласуваха 201 депутати, като предложението беше подкрепено от всичките.
„Горд съм от българския парламент, от това, че в тежък момент можем да преодоляваме противоречия, да мислим преди всичко за народа си”, заяви премиерът Бойко Борисов.


Левицата поиска актуализиране на държавния бюджет и предприемането на законодателни инициативи от страна на Министерския съвет по темата за социалните и икономически мерки. От своя страна премиерът Борисов предложи създаването на щаб от експерти от всяка парламентарна група, откъдето да излязат и специални предложения.

„Лесно можехме да кажем и стопанско икономически мерки. Не съм го направил, защото не е честно към следващо каквото и да е правителство, да се вземе решение, с което мнозинството лесно да похарчи много пари. Предлагам от парламентарните групи да се излъчи финансов, икономически експерт и да направим щаб, както за коронавируса, така и за последствията”, предложи Борисов.


Обмисля се и въвеждането на специална клинична пътека за заболяването. 

Припомняме, че късно снощи Министерският съвет предложи на Народното събрание да гласува обявяването на извънредно положение. Това беше решено на заседание на Кабинета, свикано от премиера Бойко Борисов с участието на Оперативния щаб. До ситуацията се стигна, след като само за ден доказаните случаи на коронавирус у нас нараснаха с 16 и стигнаха до 23. Извънредното положение се обявява на основание член 84 на Конституцията. Според него то важи до преминаване на опасността и дава възможност на властите да налагат цялостни забрани, включително и за движение в страната и извън нея. Извънредното положение дава възможност на властите да затварят училища, университети, концертни зали, частни бизнеси, разясни снощи той. Ще бъдат затваряни дискотеки, игрални зали.

По информация на NOVA, преди гласуването на предложението за въвеждане на извънредно положение, се е състоял Председателски съвет. Той беше свикан от председателя на парламента Цвета Караянчева. На него е присъствал и премиерът Бойко Борисов.

[b]Борисов и Радев смятат, че България може да се справи с коронавируса[/b]
Преди депутатите да гласуват предложението, началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски ги запозна със ситуацията с коронавируса до момента.
„Тествани са общо 1400 души. От тях има 23 положителни случая, само за вчера те са 16. Има и един смъртен случай. Всички около нас бележат ръст в регистрираните случаи. Според данните от тази сутрин в света има 134 000 случая на заразени. СЗО обяви вече пандемия, изпълняват се вече всички критерии”, каза той.[b]Три деца са дали положителна проба за коронавирус (ВИДЕО)[/b]

„В България започва масово появяване на случаи. Има три гнезда да инфекцията, които са независими едно от друго – Габрово, Плевен, София”, съобщи началникът на Оперативния щаб.
По думите му 80% от хората боледуват леко, дори не разбират, че са болни. „Но от останалите 20%, почти половината имат нужда от реанимационно лечение – дихателни апарати”, допълни той.
Относно развитието на заболяването у нас, Мутафчийски коментира: „Ако досега имахме единични случаи, практиката и наблюдението показват, че сме на прага на избухване на случаите. Дали ще бъде следващата или по-следващата седмица, не знам, но това предстои”.
„Предложението за въвеждане на извънредното положение е то да бъде от 13 март до 13 април", каза още той.


[b]МОН: Учениците са освободени от присъствие в училище[/b]

След като началникът на Оперативния щаб запозна депутатите с актуалната ситуация, премиерът Бойко Борисов аргументира предложението за обявяване на извънредно положение.
„Това е бактериологична война. В началото всички го подценяваха. Вчерашният ден беше като бомба - с изявления на всички лидери по света. Усещането на хората и извънредните мерки носят големи поражения. Нито една държава не е приложила нито една мярка повече от нас, не е направила нещо, което не сме направили ние". Това заяви премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна по време на обсъждането на предложението за въвеждане на извънредно положение.


Той подчерта, че тази мярка е нужна главно заради "недисциплинирани хора, които разнасят заразата".

След началото на дебата първото изказване от парламентарната трибуна направи лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Първото предложение беше за безсрочно извънредно положение, ние искахме един месец и с това гарантираме, че правителството няма да злоупотреби”, каза тя.

„България е изправена пред криза и ситуацията изисква разум, хладнокръвие и отговорност. Най-важно днес е здравето на българските граждани", каза Нинова.

„На Председателски съвет направихме предложение за допълнение на решението на Министерския съвет, които г-н Борисов и МС приеха. Те бяха извънредното положение, което се въвежда да бъде със срок от един месец. Първото предложение беше да бъде безсрочно. Второто, което ние предложихме - правомощията, които се гласуват на МС изрично да бъде записано, че са на основание на чл. 57, ал. 3 от Конституцията. С това ние гарантираме, че МС няма да злоупотреби с правомощията. Ние искаме да благодарим на лекарите, сестрите и медицинския персонал в българските болници", каза още Нинова.

Тя заяви, че очаква от МС законодателни инициативи. „Ние сме законодателен орган и трябва да променим онези закони, които да гарантират спокойна работа на всички институции за овладяване на ситуацията. Вероятно ще се наложи да обсъдим и приемем такива законодателни инициативи", допълни още Нинова.

По думите й от БСП очакват правителството да внесе актуализация на бюджета. „Заявихме и на министър-председателя, че в тази ситуация раздаването на пари на парче чрез постановление на МС и заобикаляне на Народното събрание е абсолютно неприемливо", коментира Нинова.

„Притеснява ни действието на правителството „на парче”. Очакваме комплексен държавнически подход с поглед в бъдещето", отчете тя и посочи, че следващото предизвикателство са икономическите проблеми.

[b][u][b][b]Борисов: Това е бактериологична война (ВИДЕО)[/b][/b][/b][/u]

“Обявяването на извънредно положение за един месец е от първостепенно значение за защита и здравето на населението. Необходими са конкретни планове и действия“. Това призова лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебата за обявяване на извънредно положение, предаде репортер на БГНЕС.
Според Карадайъ предложението на правителството навременно и правилно. „Въвеждането на извънредно положение има гаранционен характер с цел да защити конституционния ред“, мотивира се депутатът. 
Валери Симеонов: Извънредното положение е крайно необходимо
"ПГ на "Обединени патриоти" единодушно ще подкрепи предложеното въвеждане на извънредно положение, тъй като то е крайно необходимо. Засега положението не е такова, каквото е в повечето държави на ЕС и в света, но като една превантивна мярка, която да пресече и да нанесе удар и да ограничи разпространението на вируса точно в неговата най-опасна част - скоростта на разпространението. Този вирус с това е характерен, че скоростта на разпространение е по-бърза". Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на обсъждането

Той припомни, че именно от "Обединени патриоти" първи са искали въвеждане на термокамери. „Както и да е, тук не е време за политическо съизмерване, а за приемането на отговорно решение", допълни още Симеонов.

Лидерът на НФСБ увери, че "Обединени патриоти" винаги ще бъдат лоялен партньор по отношение на всички мерки, свързани с коронавируса. "Ще настояваме за по-крути мерки", каза още Симеонов.Источник:
Отговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)