Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Linux или Windows 10?
#1
Linux или Windows 10? Трудно решение


Windows 10 има проблем с поверителността, независимо дали от Microsoft го признават или не.
Ясно е, че първоначалната конфигурация на все още новата операционна система не е точно това, което потребителите са очаквали след решението си за ъпгрейд.
Ако си инсталирате Windows 10 и го използвате без да променяте настройки, той ще сканира, събира и праща шокиращо количество информация от вашия компютър към Microsoft, включително отваряните от браузъра ви сайтове, гласовите ви команди към персоналния помощник Кортана, някои написани думи, както и местонахождението ви.
Да бъдем честни, това не са неща, които бихте искали операционната ви система да прави.
И при всички критики към Windows 10 тези дни, някои вече обмислят преминаване към алтернативата Linux в търсене на повече сигурност, поверителност и производителност.
Възможността за смяна на Windows с Linux е стара тема, но въпросът отново се оказва актуален: заслужава ли си преминаването към Linux, предвид проблема с поверителността на Windows 10?
И дали към настоящия момент Linux е добра алтернатива на Windows 10?
Ще получите различни отговори в зависимост от това кого питате.
Но накратко, отговорът е не.
Защо?
Проблемът с поверителността на Windows 10 не променя нищо
Независимо че Windows има такъв проблем, това не прави Linux по-добър, просто го прави по-примамлив за разочарованите от подхода на Microsoft. Съществуват обаче начини да се преодолее този проблем на Windows, а освен това Linux все още си има своите отрицателни страни, които новаците ще открият по трудния начин.
На първо място, Linux не е така удобен за употреба, както Windows, независимо кой какво твърди.
Windows си остава най-лесната за употреба операционна система и единствената, доближаваща се до нея, е OS X на Apple.
За новаци преминаването към Linux може да се окаже кошмар, колкото и да се е подобрил той откъм използваемост през последните няколко години. Наистина вече е по-лесно от всякога да се инсталират приложения и да се конфигурира хардуер, но в случай, че възникнат грешки, те не са лесни за оправяне.
Терминалът на Linux е мощен инструмент, все още е точният избор за опитни потребители и е най-добрият начин да работите с операционната система.
Но за новаците той означава постоянно търсене в Google на точните команди за изпълняване на различните задачи - а заниманието да търси и пише команди не е нещо, което масовият потребител би искал от една операционна система днес.
Пренебрегването на терминала и използването на графичния интерфейс за настройки е все по-възможно, но в това отношение Windows все още е по-лесен за използване.
Някои дистрибуции на Linux са изградени, за да приличат повече на продукта на Microsoft (като предлагат максимално познат интерфейс), но все пак са повече или по-малко различни. А някои Windows програми, с които сте свикнали, все още не вървят на Linux, независимо дали ползвате софутера за съвместимост Wine или не.
Заключението е, че новаците, минали от Windows на Linux, може и да съжалят за решението си и да им липсва начинът на работа, с който са свикнали. А по-опитните потребители и експертите?
По-запознатите намират начини да защитят своята поверителност
Да, проблемът на Windows 10 не е нерешим и изпращането на данни към Microsoft може да бъде блокирано. Има поне няколко начина, включително редактиране на HOSTS файла и инсталирането на странични програми, създадени специално, за да се справят с казуса.
Microsoft казва, че потребителите не бива да прибягват до подобни трикове, които променят конфигурацията на системата, и че всякакви такива промени могат да навредят на производителността в бъдеще. Но дори да възникнат усложнения, по-опитните потребители би трябвало да намерят начин да се справят и с тях.
Заключението тук?
Експертите може и да имат лични предпочитания към Linux, но имат и познанията да попречат на Windows 10 да събира данните им. А подобренията в новия Windows са нещо, което те най-вероятно ще вземат под внимание.
Linux се е развил много, но Windows все още е по-добрият избор
Работа, гейминг, развлечения. Това са трите области, в които Linux много се е подобрил напоследък, но достига ли Windows с тези подобрения? По-скоро не. Linux е по-лесен за употреба, но не в сравнение с Windows, а в сравнение с по-старите си версии.
Да, привържениците на Linux настояват, че да обявиш Windows за по-добър звучи като лоша шега.
Те биха счели тази статия за пристрастна и ще отбележат, че в последно време Linux се е развил много повече от Windows и си остава по-надежден и по-сигурен.
Но дори проблемите с поверителността, от които страда Windows 10, да влошават нещата, те не може да са решаващи за избора ви на операционна система.
Ако искате да направите промяната, причините трябва да са много по-сериозни. И трябва да ги обмислите наистина добре.

Источник
Отговори
#2
Анти Видео на погоре написаното Big Grin

Отговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)